Oud Zeeland!

Oud Zeeland!

Het volgende stukje heb ik geschreven onder een palmboom, met 30 graden celcius, uitkijkend op een prachtige blauwe zee voor de kust van Waya Island, part of the Yasawa Eilandengroep van Fiji J

‘ De enige zorgen die ik hier vanochtend had, was het kiezen van de beste hangmat (in de schaduw of de zon?), stress bestaat hier niet en alles is in Fiji-time, wat betekent dat je afspraken + een uur (of 2) moet doen.. haha. Dus alle rust om eens even over mijn laatste avonturen in Nieuw Zeeland te schrijven…..

Absoluut  fantastisch was de natuurtour in Dunedin! Een schitterende kust, graslanden gevuld met schapen en scheefgegroeide bomen vanwege de harde wind. We zagen de (endangered) yellow eyed pinguins van dichtbei. En ook hun nesten met chicks (via de webcam). Omdat Elm wildlife tour er al 12 jaar komt, waren de happy feets niet bang voor ons en ook de zeeleeuwen waren niet onder de indruk en bleven gewoon slapen op het strand terwijl wij er naast stonden?! En ff voor de natuurfreaks onder ons: In dit gebied leven zo’n 20 vrouwtjes en 150 mannetjes (die overigens zo’n 400 kilo wegen). Ook kunnen ze tot 300 meter duiken, 2x zo diep als de pinguins.

Waar ik gelukkig een traantje kon verbergen achter mijn verrekijker, was op het moment dat er een zeeleeuw uit de zee kwam opduiken. Een van de zeeleeuwen op het strand werd wakker en begon als een gek de zee in te rennen J Daar gingen de twee spelen en ze zijn helemaal in hun element (letterlijk) in het water, toen ook nog eens een derde zeeleeuw uit de verte kwam aansprinten, springend boven de golven uit! Fantastisch.

Na Dunedin stond Lake Tekapo op de planning. Het water is daar turquoise blauw, haast nep, alsof het geverfd is. Je kunt het wel een beetje op de foto’s zien (gemaakt vanaf o.a. Mount John, waar je ook een grote sterrenwacht Earth and Sky hebt met drie telelenzen). De bijzondere kleur wordt veroorzaakt door rockflour, het gruis van de gletsjers, wat door de rivieren in de meren terrecht komt. Ook de wateren rondom Mount Cook (de hoogste berg van Australie/ NZ) hebben deze sprookjesachtige kleur. Sebastiaan, Beth en ik hadden geluk met de trip naar deze berg: de zon scheen en de harde wind maakte het oversteken van de touwbruggen tot een scene uit Indiana J. Jones.

Toen we die middag op een paar stenen neerploftten voor lunch, gebeurde nog iets geweldigs: de ijsberg in het midden van het glaciermeer begon te kraken en draaide 360 graden om z’n as. Na het in drie stukken brak, hebben we elkaar aangekeken en ons afgevraagd of het echt gebeurd was... Wel lachwekkend ! Echt heel  uniek.

En om even in de filmgenres te blijven: Dag daarna heb ik in Geraldine een LOTR-tour gemaakt naar Middle Earth, Edoras, land of King Theodor. Wat een locatie! En we hadden de beste guide ever, want de sounddirector Hammond Peek die al die jaren aan het LOTR-project heeft gewerkt (en Oscars heeft gewonnen) vertelde ons alle ins en outs. We stonden op Mount Sunday, waar de stad van Rohan was gebouwd. Op en.wikipedia.org/wiki/Edoras staat de foto waar we stonden. Daarvandaan konden we ook de grotten van Helms Deep zien. Overweldigend groot. Het heeft maanden geduurd om de set op te bouwen vanwege de sterke wind daar. Alle shots IN de stadgebouwen zijn overigens in Christchurch opgenomen. En vanwege natuurbescherming heeft er iemand een jaar na dato nog alle bloemetjes en grasjes water gegeven, totdat het gebied weer volledig hersteld was. Ik was uiteraard ook nieuwsgierig naar het witte paard van Gandalf the white (Shadowfax). In een van de scenes daar fluit Gandalf en het paard komt aangerend (zonder teugels etc) en ook gedurende de film word dit paard zonder hoofdstel gereden. Dit was geen truck. Het was een heel bijzonder paard met een goede trainer, vertelde Hammond! Toch wel leuk om te weten.

Anyway. In Christchurch aangekomen hebben Louis, Luise en ik een auto gehuurd en hebben we op ons eigen gemakkie wat rondgetourd. We overnachtten o.a. in Hanmer Springs (in een Nederlands hostel van Brenda en Geert), waar we ook de thermal pools hebben bezocht (met geothermische activiteiten en temperaturen 41 graden). Mijn ring verkleurde in goud door de mineralen in het water en ik moest natuurlijk vergeten dat je je hoofd niet onder water kon doen?! Nou, ik heb het overleefd..

In Kaikoura had ik de beste ervaringen van NZ!!  Een paradijs wat betreft natuur. Mijn wens was om met wilde dolfijnen te zwemmen en die is ook uitgekomen!  Op www.dolphin.co.nz kun je foto’s zien van (en info lezen over) de dusky-dolfijnen. Helaas is mijn camera kappot (zand van Fraser Island in de lens) en heb ik sinds die tijd helemaal niets visueel kunnen vastleggen, uitgezonderd de geweldige herinneringen dan!!

Op de dolphin encounter kregen we allereerst warme wetsuits (zelfs met hoofd en sokken).Voelde me een echt mars’vrouwtje’, ready for take off. In de briefing werd nog eens benadrukt dat de dolfijnen wild zijn, niet gevoerd worden of getraind en dat wij een gast zijn in hun leefwereld. Om in contact te komen, want ze zijn nieuwsgierig en speels, moet je jezelf zo interessant mogelijk maken. En  omdat dolfijnen in een wereld van geluiden leven, werd het hele kerstliederen repetoir uit de kast getrokken. Ik heb geloof ik nog nooit zo veel gezongen J Ook gebruikte ik mijn rits om bijzondere geluiden te maken en op de een of andere manier had ik telkens een stuk of vijf dolfijnen om me heen?! Ik heb met hun naar beneden gedoken en ze vonden het helemaal top toen ik rondjes ging draaien. Een dolfijn draaide ook op zijn rug en er kwam zelfs een moeder met kalfje naast me zwemmen. Terug op de boot (want soms werden we teruggevloten om weer een stukje verder te varen en te water te gaan) werd ik gevraagd of ik diegene was met al de dolfijnen om me heen hahah. Ik vond het echt zo super. En er was een cameraman aanwezig die er filmpjes van heeft gemaakt. Hopelijk kan ik die later ook nog eens op mijn blog toevoegen! Kon er geen genoeg van krijgen. En de kou van de zee vergat ik dan ook snel.

En moet je nagaan: het was een groep van 500 dolfijnen?! Ze sprongen, sloegen met staart op het water (show off voor de vrouwtjes), deden flips en turns en zwommen mee voor de boeg. Ik kan er nog wel uren over vertellen. Doe ik niet, eindig dit verhaal met de sealswimming www.sealswimkaikoura.co.nz  en de albatrossen encounter www.oceanwings.co.nz . Voor wie wil, vraag gerust als ik terugkom hoe dat was! Trek er een middagje voor uit ;)

In Christchurch heb ik nog een nachtje geslapen en de volgende ochtend vaarwel gezegt in NZ en mijn vlucht naar Fiji genomen. Op naar de zon!’ 

Hier overnachten wij

Adelphi Lodge, Kaikoura

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer