Bula!

Bula!

In het zonnige Fiji heb ik de Yasawa Eilandengroep bezocht. De eerste nacht was wel op main land ( Viti Levu in Nadi). In Aquarius Beach Resort verbaasde ik me erover dat het strand letterlijk overliep van de kikkers :)

De tweede dag heb ik direct de boot genomen naar Bounty Island,  waar we ontvangen werden met gezang (als op alle komende eilanden). En wat kunnen de Fijien mooi zingen! Gaat echt met gevoel. Alle mensen dragen bloemen in hun haar, ook de mannen en bij iedereen zie je een glimlach op het gezicht. Ben in slaap gevallen op het strand en heb vervolgens in de middag mijn eerste wreckdive gemaakt! Het was alsof ik in de film titanic was (het was ook een megagroot cruiseschip op 27 meter diepte). De lichtval door de ronde raampjes, als je door de donkere gangen zwem is fantastisch. Heb ook een prachtige schelp gevonden (wel daar gelaten natuurlijk, al was het tempting). s Avonds heb ik met Becky, Jan en Darren cocktails gedronken en in de nacht gezwommen. Dat was wel apart, want alle kleine krabbetjes (of wat het ook waren) kwamen aan je zitten, brrr.

In Waya Lai Lai ontmoette ik Stefanie (uit New Caledonia) die op het eiland geboren was en haar vader (Sao) bezocht. Sao was een echt bushman. Hij was ook de eigenaar van het grootste deel van het eiland en wist ontzettend veel van de natuur. Samen met Philip en Marc (vader en zoon uit Australia) werden we uitgenodigd voor een walk naar de summit van het eiland. Onderweg aten we verse mango{s van de bomen, leerde we hoe water uit een boom te drinken, klom Sao in een palmboom voor some verse kokosnoten, namen we verse nootjes, stonden op een grote rots die bewoog en eenmaal op de top moesten we onze ogen dicht doen en bracht Sao ons naar het uitkijkpunt. Je kunt je voorstellen dat het uitzicht geweldig was! We zagen de reefs en de zandbanken, de lodge beneden liggen en aan de overkant het eiland waar de film Cast Away met Tom Hanks is opgenomen. Op de weg naar beneden werd Stefanie in haar hoofd gestoken door een wesp. Ik heb het uitgezogen en gelukkig kwam ze er goed vanaf. s Avonds keken we rugby (de nationale sport van het land) en na een koude douche ben ik onder mijn klamboe gaan liggen.

De dag erna ben ik naar Waya gevaren, waar ik in het meest luxe hostel verbleef: Octopus Resort Paradise! Het eten was heerlijk, de mensen waren aardig, ze hadden zelfs een zwembad en het snorkelen was wederom adembenemend. An (uit Frankrijk) en ik hebben grote travelli gezien en twee squid die wel van kleur leken te veranderen. Er waren workshops, waar ik mijn schelpensieraden heb gemaakt. Met de locals hebben we heel wat op het strand volleybal gespeeld en een locale village bezocht. Ze hielden daar wilde zwijnen en alles was heel primitief en simpel. Op het markje heb ik een paar armbandjes gekocht en we konden een donatie voor de kerk geven. Heb ook een deel van mijn kleren en spullen gegeven (wat ook in het voordeel van mijn backpackgewicht was, het was way too heavy). Na de zonsondergang deden we een potje kaarten, hadden we limbo en crabraces op het strand en werd er weer voor ons gezongen. Wat een leven..

In de lonely planet I found out dat je met de 4 meter grote lemonshark kon zwemmen op het eiland Favewa ( waar je overigens ook een cave kan bezoeken, wat prachtig moet zijn..) Op de weg daarnaartoe ontmoette ik Joe, een Fiji man die later hoofd van zijn village (300 inwoners) bleek te zijn. Hij nodigde mij uit om met zijn familie in zijn dorp te verblijven. Heb dit aanbod natuurlijk niet laten gaan en kreeg de kans om de cultuur te ervaren. Zoals gezegd was dit echt uniek en kan niet alles vertellen hier op mijn blog, bewaar dat lekker voor de verhalen thuis. Ik heb vooral gerust in het huis, rondgelopen in een soort van jurk, de school met rugbyveld bezocht, gezien en geleerd hoe ze de matten vlechten, traditioneel eten gegeten, met de kinderen gekaart en gezien hoe ze van de chief hun kerstcadeau kregen en ook kava gedronken (de traditionele drank) waarbij een welkomsceremonie werd gedaan voor de bezoekers van het eiland. Het is ritueel om voor ontvangst van de drank een keer in je handen te klappen en drie keer als je gedronken hebt. Na deze gebeurtenis heb ik de kinderen nog kleurtjes gegeven en we hebben spelletjes gespeeld en Sofie (vrouw van Joe) heeft van mijn mp3 speler genoten en de tijdschriften waren ook heel interessant voor hun. Toen ben ik op de bank gaan liggen in het huisje en heb heerlijk geslapen.

Dit was zon beetje het einde van mijn Fijiavontuur. Heb nog een nacht in Coral View op Tavewa island geslapen en was helaas te laat voor de sharkdive. Vanwege het weer, de harde wind en regen, heb ik daar met een heel stel backpackers gekaart, beetje gewandeld en gechilled.

Nou, het was een bijzondere trip en de ontmoeting met de mensen uit Nacula village (South Pacific) was echt uniek.  

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer